Mag. Martin Söllner

Email: martin.soellner@univie.ac.at

Appointments only by arrangement

Courses taught by Martin Söllner in u:find

I am a PhD student and licensed clinical and health psychologist. In my position as a research fellow in the field of traffic psychology my main research focus is on mobility of elderly people as well as traffic safety work with children and youth adults. In particular I deal with psychological concepts like behavioral change, self-regulation and motivation.

Education

2016 - present
PhD Student, University of Vienna, Austria

Diplom (Mag.), University of Vienna, Austria

Professional Positions

2015 - present
Research Fellow, sicher unterwegs - Verkehrspsychologische Untersuchungen GmbH

2018 - 2019
Research Fellow, University of Vienna, Austria
Projekt: in:move - Indoornavigation an Bahnhöfen

2014 - present
University lecturer, University of Vienna, Austria

2013 - 2015
Research Fellow, University of Vienna, Austria
Projekt: Mobilität im Alter

2010 - present
Assistence of Prof. Arnd Florack

Paper (peer reviewed)

Söllner M., Berger, W. J., Schützhofer, B., Kacena, S., Fanninger, C., Riegler, S., Knessl, G. (2016). SenAktiv: Seniorenmobilität – Aktiv und sicher im Verkehr bei Pflegestufe 0 und 1. Blutalkohol: Alcohol, Drugs, Behavior and Traffic Safety, 53, Sup III – 19.

Berger, W. J., Söllner, M., Knessl, G., Kacena, S. & Schützhofer, B. (2017). Seniorenmobilität: Aktiv und sicher im Verkehr mit Pflegestufe 0 und 1. Zeitschrift für Verkehrssicherheit (ZVS) 2/2017, 81-87.

Söllner, M., Berger, W.J., Schützhofer, B., & Knessl, G. (2018). Fahr fair: Empfehlungen für treffsichere Verkehrssicherheitskommunikation anhand einer Typologie von österreichischen Autobahn- und SchnellstraßenbenutzerInnen. Psychologie in Österreich, 1 & 2, 81-94.

Söllner, M., & Florack, A. (2019). Who provides feedback to older drivers when driving ability tails off: The role of age stereotypes. Transportation Research Part F: Traffic Psychology and Behaviour, 60, 217-227.

Further Publications

Berger, W. J., Schützhofer, B., Riegler, S., Fanninger, C., Beyer-Bartana, I., Söllner, M., Kacena, S., & Knessl, G. (2017). SenAktiv – Seniorenmobilität: Aktiv und sicher im Verkehr bei Pflegestufe 0 und 1. Forschungsarbeiten des österreichischen Verkehrssicherheitsfonds, Band 056. Wien: Bundesministerium für Verkehr, Innovation und Technologie.

Berger, W. J., Riegler, S., Juschten, M., Schützhofer, B., Söllner, M., Knessl, G. (2016). Basisstudie zu geplanten Kampagnen für mehr Rücksichtnahme im Autobahnverkehr (Rücksicht+). ASFINAG.

Florack, A., Leder, S., Söllner, M., Brandenstein, K., & Gehlert, T. (2015). Mobilität im Alter. Gesamtverband der deutschen Versicherungswirtschaft e.V., Forschungsbericht Nr. 35. Berlin.

Schützhofer, B., Söllner, M., Knessl, G. & Soukup, B. (2015). trafficsafety 4 you – Ein neues, primärpräventives Verkehrserziehungsprogramm für Jugendliche im Alter von 14-18 Jahren mit den Schwerpunkten Alkohol-, Drogen- und Ablenkungsfreiheit im Straßenverkehr. AUVA. Wien.

Schützhofer, B., Söllner, M., Fuchs, S., Soukup, B., Banse, R., Warkentin, R., & Dahm, D. (2019). MOVER – Jugendliche MopedlenkerInnen und Verkehrsreife.  Forschungsarbeit des österreichischen Verkehrssicherheitsfonds. Wien: Bundesministerium für Verkehr, Innovation und Technologie.

Poster Presentation

Söllner, M., Berger, W. J., Schützhofer, B., Kacena, S., Fanninger, C., Riegler, S. & Knessl, G. (2016, September). SenAktiv: Seniorenmobilität – Aktiv und sicher im Verkehr bei Pflegestufe 0 und 1. Project and poster presented at the 12th Joint Symposium of the DGVP and DGVM, Rostock, Germany.

Grants and Funding

2018 Scholarship of the University of Vienna

2018 in:move – Kundenorientierte Indoor Navigation an Bahnhöfen. Grant from the FFG - Österreichische Forschungsförderungsgesellschaft (together with TU Wien, Logsol)